Агірре, гнів Божий. Вердикт людству

Aguirre, der Zorn Gottes
Режисер: Вернер Херцог
Актори: Клаус Кінскі, Єлена Рохо, Дель Негро, Петер Берлінгер, Руй Гуерра
Рік: 1972

Фільм розповідає історію експедиції конкістадорів в пошуках Ельдорадо. Керівник одного з загонів – Агірре де Лопе (реальна історична постать), вирішує за будь-яких умов дістатися до мети – примарної, але жаданої.

Режисеру Вернеру Герцогу вдалося викликати унікальні почуття, поставити нові акценти у споконвічних питаннях буття, вивести глядача з душевної рівноваги з метою самоусвідомлення і каяття від імені всього людства. Хоча прихильникам динамічних кіноатракціонів екранна дія може здатися статичною, проте психологічна напруга і атмосфера тут на кшталт пружини, стиснутої на межі своїх фізичних властивостей. Умовна монотонність розповіді створює позачасову ілюзія, надає полотну притчевих рис. А епізоди сплаву річкою (особливо ближче до фіналу) викликають асоціації з людством, що пливе за течією назустріч Світовій Безодні.

Aguirre

Альтер-его режисера, винятковий німецький актор Клаус Кінскі в образі конкістадора Агірре де Лопе зумів втілити найвищий градус людської жадібності, самовпевненості, одержимості, жорстокості, портрет диктатора, алюзію Сатани, що спокусився сам і топить у спокусі інших. Якщо проводити асоціації, то одразу згадуються Алекс із “Механічного апельсина” і Ганнібал Лектер з “Мовчання ягнят” – схожі персонажі по силі впливу і харизматичності. Доречі, це перший фільм, де Клаус Кінскі зміг проявити свій неймовірний талант і буйний темперамент в повну силу. Хоча згодом він ще не раз вразить глядачів, як на екрані, так і в реальному житті.

Aguirre-river

Візульно картина нагадує медитацію, в першу чергу загальні плани. Щось на зразок “Кояніскатсі“. Оператор (Томас Маух) дає змогу нам немовби доторкнутися до Невідомого, наблизитися до містичних таїнств світу. Епічні краєвиди поєднуються з портретами, сповненими ювелірної точності в зображенні психологічних акцентів, що свідчить про широкий діапазон майстерності (яка ще неодноразово буде доведена в інших фільмах Герцога) і засобів візуального вираження.

killed-by-arrow

І наостанок музика. Надзвичайно атмосферна, вона підкреслює кожну рису, кожен акцент зображуваної історії – приреченість, розпач, одержимість, божевілля на грані блаженності, врешті дух древніх цивілізацій. Ніколи не думав, що краут-рок зможе так органічно звучати в контексті історичного фільму. Німецька група Popol Vuh розвіяла цей стереотип, створивши самобутню музику неабиякої краси, яка прекрасно вписується в дикі пейзажі Амазонки і не менш приємно звучить незалежно від фільму.

Aguirre-watching

About the author

Володимир Білявський